Den årlige weekendtur

Ungegruppens årlige weekendtur finder sted fra fredag d. 4. november til søndag d. 6. november 2016.

Ungegruppens hovedaktivitet er en årlig weekendtur, hvor der er fokus på at være sammen med ligestillede, få ny viden om hiv og behandling, øge baggrundsviden om naturlige psykise reaktioner og udtryksformer samt at få tid til erfaringsudveksling. Alt sammen i et anerkendende og støttende fællesskab, som giver mulighed for personlig vækst. Der er i gennemsnit 35 deltagere tilmeldt den årlige weekend.
Weekenden er en god mulighed for at give hemmeligheder frikvarter, og at skabe nye venskaber, uden at skulle skjule en vigtig del af sig selv, – nemlig livet med hiv.

For alle der skal med første gang, er det med sommerfugle i maven og angst for at møde de andre i gruppen. Er der nogen de kender? Er der nogen de har været kærester med? Hvem er de andre? Kan de stole på, at deres identitet ikke bliver røbet efter weekenden? etc. For at imødekomme angst og bekymring, er der mulighed for at enten at sms’e, maile eller mødes med en af de unge som tidligere har deltaget.

Diskretion og tavshedspligt

Det er for mange unge forbundet med stor angst at uvedkommende kan få kendskab til den enkeltes hiv – status, eller at de pludselig bliver genkendt af andre uden for gruppen. Det er derfor at krav at, weekenden afvikles i diskrete omgivelser, hvor deltagerne har en oplevelse af at være anonyme. Ved starten atf weekenden understreges det at alle har tavshedspligt. Deltagerne må ikke fortælle hvem de har mødt på weekenden eller hvad de har snakket om på en sådan måde, at personerne kan blive genkendt og der må ikke tages billeder.

Hilsen fra ung hiv-smittet kvinde

 

“For mig er unge -weekenden nærmest essentiel, for uden den ved jeg virkelig ikke hvor jeg ville være den dag i dag. Det at leve med en sygdom der er så tabuiseret og stigmatiserende, betyder for mit tilfældes skyld, at jeg ikke ønsker at alle skal vide det.
Derfor er det vigtigt for mig, at få muligheden for at åbne op for alle de tanker og følelser det medfører, at leve med en hemmelighed, i et forum hvor det er okay! Jeg får en weekend om året lov til, at føle mig som et helt menneske.
Vi i Ungegruppen støtter hinanden i sorg og i glæde, det er lettere at åbne op, når man ved at dem man snakker med virkelig forstår, fordi de selv har prøvet det på krop og sjæl.
Ud over alt det sociale jeg får ud af den årlige tur, byder weekenden også altid på nyttig ny viden. Viden inden for forskningen, lovgivningen osv.
Denne viden man ikke altid selv kan finde. Jeg finder det utrolig vigtigt, at jeg er informeret om det nyeste omkring hiv, – skal jeg f.eks. stadig søge visum til USA? Skal min kæreste i pep- behandling hvis kondomet springer? Jeg kunne blive ved. Al denne information er med til at gøre mig mere fortrolig med min sygdom, det er ikke den der skal styre mit liv, men omvendt.
Dette er noget af min motivation, når jeg hvert år pakker min weekend taske, og drager afsted til et ukendt sted på Djursland. Jeg har deltaget i 9 år, dvs. lige fra gruppens begyndelse, og jeg bliver ved med at komme, indtil jeg er for gammel. Jeg glæder mig hvert år, og kan ikke få nok.”

Læs flere historier under menupunket:

Weekendtur/erfaringer

En ung skrev til os………

Venskaberne = de er guld værd
Samtalerne = gør os stærkere
Ærligheden = man er sig selv
Tilliden = vi er her for hinanden
Glæden = man venter et helt år på den weekend !

En ung skrev at det bedste ved at deltage på weekenden er….

en af de bedste ting ved weekenden er at du kan være dig selv hvert minut i tre dage – normalt lever du et dobbeltliv, hvor du hele tiden skal huske på hvem du har fortalt hvad til og hvornår…….

Har du spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål, som du gerne vil have besvaret inden du beslutter dig for at deltage i weekendturen, kan vi evt. mødes. Så kan du få en fornemmelse for, om arrangementet er noget for dig. Hvis der er behov for det, vil vi også gerne snakke med dine forældre eller værger om din deltagelse i Ungegruppen.

Lotte Rodkjær

Forskningssygepl. MPH, PHD.

Infektionsmedicinsk adf. Q
Århus Universitetshospital, Skejby
8200 Århus N

lottrodk@rm.dk

Tinne Laursen

HIV-rådgiver

Infektionsmedicinsk adf. Q
Århus Universitetshospital, Skejby
8200 Århus N

tinlaurs@rm.dk