Brevkassen

På denne side kan der stilles spørgsmål til de to ledere af Ungegruppen i Danmark, Lotte Rodkjær og Tinne Laursen. Hvis du har spørgsmål som du ønsker besvaret af en ung hiv-smittet, vil spørgsmålene blive videresendt af Lotte eller Tinne til en af de unge hiv-smittede, som efterfølgende vil sende svaret. Alle spørgsmål samles og besvares hver fredag.

Nederst på siden kan du sende dit spørgsmål.

Eksempler på spørgsmål fra SMS

Spørgsmål fra en ung hiv-smittet:

”Hej, jamen jeg tænkte på om oralsex er forbudt for mig?”

Svar:
”Oralsex, – at slikke kønsorganer, indebærer en meget lille risiko for smitte med hiv. Hvis du som smittet, slikker på en, som ikke er smittet, kan du ikke bringe hiv videre til vedkommende. Men hvis den ikke-smittede, slikker på en hiv-smittet persons kønsorganer, er der en lille risiko. Hvis man er i behandling for hiv, er risikoen meget meget lille. Undgår man også at få sæd eller skede væske ind i munden, er risikoen stort set ikke til stede.”

Spørgsmål fra en ung hiv-smittet:

”Er det rigtigt at en tungeslasker ikke smitter?”

Svar:
”Dybe tungekys, hvor der udveksles spyt, indebærer ikke en risiko for at smitte med hiv. Man kan kysse lige så tosset man vil, – det smitter ikke.”

Spørgsmål fra en ung hiv-smittet:

”Hvad helvede gør vi, kondomet er sprunget?”

Svar:
”Hvis kondomet springer, skal den der har fået sæd i sig, gå på toilettet og forsøge at tisse eller få afføring, hvis der har været analsex. Fyren skal vaske sig grundigt under forhuden.

Hvis den smittede er i behandling for hiv, skal der ikke gøres andet end at vaske sig og tisse/få afføring.

Hvis den smittede ikke er i behandling, skal den ikke smittede have en PEP behandling umiddelbart efter. Kontakt den afdeling, hvor man går til kontrol og forklar grundigt, hvad der er sket. Om PEP behandling tilbydes beror på en lægelig vurdering.

Spørgsmål fra en ung hiv-smittet:

”Jeg har ikke fortalt min kæreste jeg er hiv-smittet, skal jeg det?”

Svar:

”I Danmark er det sådan, at man skal informere sin partner, hvis man bor i et ægteskabslignende forhold.

Hvis man ikke bor sammen, og anvender et kondom ved samleje, er man ikke forpligtet til at oplyse om hiv.

Hvis man derimod har sex uden at anvende et kondom, kan man blive straffet.

Flere unge fortæller, at de ikke oplyser ”one-nights-stands” om hiv, da de ikke regner med at se vedkommende igen. Andre unge fortæller, at de har det bedst med at oplyse en potentiel kæreste om at de har hiv, – inden de har sex, så de kan føle sig mere afslappet, og den ikke smittede har mulighed for at sige fra, hvis de bliver for bange for hiv.

Andre tager deres nye kærester med på ambulatoriet, og snakker sikker sex med os, inden de har sex, så begge er godt informeret og klædt på til sikker sex.

Det kan være svært at rådgive, om man skal informere sin kæreste. Det vigtigste er, at hver enkelt ung hiv-smittet finder ud af, hvordan han eller hun vil have det med at fortælle om hiv, hvorfor man vælger at fortælle det, eller hvorfor man ikke vil fortælle det. Og også får tjek på, hvordan man i givet fald vil fortælle om hiv.”

Vi vil her opfordre andre unge hiv-smittede til at fortælle om deres erfaringer med at fortælle/ikke fortælle en kæreste om hiv.

Spørgsmål fra en ung hiv-smittet:

”Kan jeg blive gravid hvis vi ikke bruger kondom og boller i røven?”

Svar:
”Man kan ikke blive gravid via endetarmen.

Hiv kan der imod let smitte via endetarmen, især ved ubeskyttet (uden kondom) analsex, når den smittede ikke er i behandling.”

Spørgsmål fra en ung hiv-smittet:

”Jeg er så ked af det, fordi han vil kun være kæreste med mig hvis jeg går i seng med ham?”

Svar:
”Jeg kan godt forstå, at du er ked af det. Det lyder som om han ikke ved, at du er hiv-smittet, og at han presser dig rigtig meget. Det er svært for dig, at give ham en god forklaring på, hvorfor du ikke vil, ikke tør og ikke har lyst endnu, – når du lever med hiv som en hemmelighed. Der er ikke en let løsning på dine bekymringer og overvejelser. Der er flere muligheder, som du må overveje. Hvis du har lyst, kan vi mødes og tale om de valg du skal træffe og hvordan du evt. kan tale med din kæreste. Send evt. en ny mail.”