“Langt ude i skoven” – Et ambulatorium på de unges præmisser

Posted by on maj 5, 2016 in Uncategorised | Kommentarer lukket til “Langt ude i skoven” – Et ambulatorium på de unges præmisser

Som et forsøg fik en flok unge hiv-smittede mulighed for at gå til kontrol i et sommerhus.

Projektet blev kaldt ” Langt ude i skoven” og blev støttet af AIDS Fondet, under ledelse fra personale ved infektionsmedicinsk afdeling Q, Skejby.

Projektet forløb fra 2009 til 2011 og udsprang som en ide, efter samtaler med unge, som alle havde det fælles, at de hadede at gå til kontrol på hospitalet. Personalet på Q havde erfaringer med at en del af de unge udeblev fra kontroller og nogle havde svært ved at tage deres medicinske behandling for hiv. Derfor skulle det prøves, om en anden form for ambulatorie praksis for unge, ville gøre en forskel.

Projektet blev afsluttet i 2011 (se rapport på http://www.ungegruppen-dk.dk )

Den overordnede konklusion var, at konsultationerne med læge og sygeplejerske uden for hospitalets rammer var tilpasset de unge patienters behov, og det medførte en anderledes åbenhed fra de unges side under selve konsultationerne. De unge har dannet netværk, og behandlerne har fået et udvidet kendskab til unges liv med hiv. De unge har været en del af planlægningen med at få de gode erfaringer fra projektet, tilbage til hospitalet. Erfaringerne fra projektet er nu blevet implementeret i en ny model på Infektionsmedicinsk afdeling Q på Skejby. En gang om året vil der være en hel dag med ”Ungeambulatorium” på afdelingen. Dagen starter med at alle unge får taget blodprøver.

Derefter vil formiddagen indeholde oplæg og undervisning, ud fra emner som de unge ønsker belyst og som relaterer sig til at være ung og hiv-smittet. Om eftermiddagen vil der være individuelle konsultationer, samtidig med at et rum bliver indrettet af de unge, hvor de må ”hænge ud” sammen. Ud over den ene gang om året med Ungeambulatorium på afd. Q, vil der være mulighed for at få konsultation i forbindelse med den årlige Ungeweekend. Sommerhuset er lejet et døgn før Ungeweekenden starter og er afsat til Ungeambulatorium, – på helt samme vilkår som da projektet kørte. Denne model, – med kontrol en gang om året på Skejby, – hvor der er givet plads til at være sammen med ligestillede, og en gang årligt i et sommerhus, har vist sig at være en god løsning for de unge såvel som for personale på Q.